2009. október 3., szombat

Lakásétterem @ TV Paprika - 4. rész

A mai adás az egyszerűség jegyében zajlik. Marci egyszerű kecskesajt salátája után Tomi segítségével összedobunk néhány bélszínszeletet spárgával, majd Zsófi pofátlanul banális desszertjével zárjuk a menüsort. Ha mélységeiben is kíváncsiak vagytok minderre, akkor feltétlenül kövessétek a műsort, esetleg olvassatok bele a receptekbe!



Meleg kecskesajt saláta

400 g hosszúkás, puha kecskesajt
1 bagett
300 g vegyes salátalevél (ruccola, madársaláta, stb.)
100 g fenyőmag
150 g magozott fekete olajbogyó
1 kanál magos mustár
1 kanál dijoni mustár
2 ek balzsamecet v. almaborecet

citromlé
bazsalikom, oregáno
frissen őrölt tarka bors
8 ek olívaolaj

Íme egy igazán pofonegyszerű recept. tulajdonképpen bármilyen salátaleveleket összekeversz (rukola, madársaláta, jégsaláta, radicchio, bármi más) gerezdekre vágott paradicsommal, lilahagymával és szépen kiadagolod annyi tányérra, ahány vendég van. Bekevered a salátaöntetet: olívaolaj, balzsamecet, egy kis igazi citromlé, mustár, méz, fokhagyma alaposan fölaprítva, só, bors, bazsalikom, oregano. Ezeket jó alaposan összekevered.

Fogsz egy baguettet és fejenként 2 karikát vágsz belőle. Berakod a sütőbe, picit megpirítod. Kiveszed, bedörzsölöd fokhagymával, öntesz rájuk egy kis olívaolajat, majd egy derekas szelet kecskesajtot teszel mindegyik karikára (őrölhetsz rá frissen egy kis tarka borsot). Visszarakod őket a sütőbe és grillezed, amíg a sajt szépen meg nem pirul.

Közben egy bő marék fenyőmagot serpenyőben megpirítasz. Ha már szépen meggrilleződtek a kenyérkarikák, kiveszed őket és kettőt raksz belőlük minden salátahalomra. A kupacokat érzéssel meglocsolod salátaöntettel, rászórsz némi pirított fenyőmagot, illetve kimagozott/felkarikázott olívát és kész. (m)


Bélszín, erdeigombás raguval

8 szelet bélszín
pár deci napraforgó olaj
dijoni mustár
egész feketebors
zöld bors egész
1 fej fokhagyma
1 üveg sör
15 dkg házi vaj
1 dl extraszűz olíva olaj
25 dkg friss erdeigomba (rókagomba, vargánya, kucsmagomba)
házivaj
csombor

Ha olyan szelet bélszínekhez jutsz, mint amelyekkel mi dolgoztunk az adásban, akkor a lehető legjobb dolog, amit tehetsz, hogy felaprítod késsel és tatárt keversz belőle. Jót sütni ugyanis csak legalább kétujjnyi szeletből lehet, nekünk ez sajnos nem igazán adatott meg. Éppen ezért még azt a pofátlanságot is elkövettük, hogy bepácoltuk a húsokat. Ilyet jó minőségű bélszínnel sose tegyél!

Szóval az olaj, mustár, sör, borsok, fokhagyma kombinációval készíts klasszikus pácot (nem sózzuk!) és hagyd állni benne a szeleteket fél napig. Majd tűzforró olajban, öntöttvas serpenyőben süss hirtelen kérget a szeletekre (2-2 perc), majd lefedve meleg helyen 5-7 percig hagyd állva. Innen közvetlenül már tálalhatod is.

Persze tálalás előtt készítsd el a gombát, amit kevés vajon piríts, amíg levet nem ereszt, fűszerezd csomborral és borssal, sóval. Ha jó minőségű gombát vettél, akkor ebből isteni ragu lesz 10 perc alatt.


Csőben sült spárga

2 csomag zöldspárga (vékony szálú)
házi zsemlemorzsa

cukor
1 citrom
házivaj

A spárgákat serpenyőben vajon, sóval roppanósra pirítsd, majd forgasd bele a morzsába és kivajazott tálban told sütőbe, amíg meg nem pirul. A tálalás előtt locsold meg frissen csavart citromlével és tekerj rá egy kis borsot.


Mentás ananász

2 db ananász
1 cs friss menta
barnacukor
1 lime
1-2 dl Cachaca (cukornádpálinka) vagy barnarum min. 40 %

Ez valóban a legegyszerűbb és legfinomabb desszertek egyike. Az ananászt kockázd fel, az alkoholba keverj barnacukrot és öntsd rá az ananászra. Hagyd állni pár órát hűtőben, majd tálalás előtt csavarj rá lime-ot, aprítsd fel a mentát és keverd bele az egészbe. Ennyi. (zs)

Nincsenek megjegyzések: