2009. október 17., szombat

Lakásétterem @ TV Paprika - 6. rész

Nem szeretjük igazán a tematikus vacsorákat, nem hiszünk abban, hogy olasz főétel mellé csak olasz előétel és desszert passzolhat. Most egy kicsit mégis belecsúsztunk egy konkrét témába, mégpedig a "kínai" konyhába. A hatodik adást tehát távol-keleti hangulatban indítjuk, de tényleg csak távolról, hogy aztán a végére egy igazán különleges menüvel fogadjuk a vendégeinket.



Mandarin leves (recept: Bence Vera - Világkonyha)

25 dkg sovány sertéshús
1 evőkanál olaj
15 dkg gomba
2-3 szál sárgarépa
1 csomó zellerzöld
1,5 liter alaplé
20 dkg spenót levele
1 tojás
2 evőkanál kukaricakeményítő
0,5 dl víz


Vágd a gombát, répát hajszálvékonyra, aprítsd fel a zellerzöldet. Párold olajban a sertéshúst 15 percig, majd tedd rá a zöldségeket, és párold további 5-6 percig. Ezután öntsd rá az alaplevet, tedd bele a spenót leveleket, és forrald fel. Amikor felforrt, állandó keverés közben öntsd bele a felvert tojást. Végül, a vízben feloldott kukoricakeményítőt keverd bele, és folytonos keverés közben várd meg, amíg egy kissé megsűrűsödik. A legvégén ízlés szerint sózhatod.



Mézes oldalas kapros édesköménnyel

1,5-2 kg sertésoldalas bordacsontokkal
6 gerezd fokhagyma
14 evőkanál méz
16 evőkanál szójaszósz
8 evőkanál olívaolaj
4 kávéskanál szezámolaj
pár marék zsenge, bébi zöldborsó (nem szemek, hanem egyben)
két nagyobb édeskömény
gyömbér
citromfű
kínai ötfűszer keverék
házivaj
só és bors

A sertésoldalast vágd fel a csontok mellett, fűszerezd kínai ötfűszer keverékkel, sóval, borssal, majd az így kapott kis falatokat pácold be. A pácba mehet minden: szója, olíva, fokhagyma összeaprítva, gyömbér, méz és szezámolaj. Álljon ebben fél napot, de legalább 2-3 órát, lefedve. Ezután tedd tepsibe, öntsd nyakon a páclével és sütőben süsd aranybarnára, időnként megforgatva. És persze kézzel enni szabad!

Az egyik köret édeskömény, amit felaprítva, serpenyőben kis vajon piríts puhára és ízlés szerint fűszerezd. Tálalás előtt apróra vágott friss kaporral szórd meg gazdagon. A húshoz a másik köret szintén vajban párolt, zsengde zöldborsó. Legfeljebb leheletnyi sót igényel, és akkor jó, ha roppanós.




Mogyoróleves vaníliafagyival

200 g nyers, nem sózott földimogyoró
4 tasak vaníliás porcukor
8 evőkanál cukor
8 gombóc vaníliafagyi
2 dl konzerv kókusztej
jégkocka
vaníliafagylalt

A mogyorót öntsd le annyi vízzel, hogy pár centivel ellepje és a kétféle cukorral összekeverve főzd fedő alatt legalább 1 órát, amíg puha és édes nem lesz. Ezután öntsd fel az egészet kókusztejjel és lefedve tedd hűtőbe pár órára.
a vaníliafagíival együtt kis tálkákban, hidegen tálald, szükség esetén jégkockával.

Nincsenek megjegyzések: