2009. november 2., hétfő

Lakásétterem @ TV Paprika - 8. rész

Hallottatok már wasabi habról? Legutóbbi adásunk vendégei már meg is kóstolhatták. Mi nem mertük. Sajnos az adásból ki kellett vágni Marci pár órányi hiábavaló próbálkozását azzal, hogy egy internetes video alapján rekonstruálja ezt a molekuláris gasztronómiai különlegességet. Hogy végül mi lett az a zöld és csípős hab, ami a ráknyárs mellé került? Nézzetek minket, hátha kiderül!



Ráknyárs wasabi habbal

16 db királyrák
1 csomag angol zeller (zellerszár)
1 fürt zöld, nagy szemű szőlő
fokhagyma
só, bors, chili-pehely
olivaolaj
vaj
8 db saslik pálcika

A rákokat egy serpenyőben süsd gyönyörű rózsaszínre olivaolajban, apróra vágott fokhagymában. Közben ízesítsd sóval, frissen őrölt borssal és lehelletnyi chili-pehellyel.

Vágd fel a zellerszárat kb. akkora darabokra, amekkora a szőlő, és párold épp roppanósra vajban, sózd, borsozd. A szőlőt kóstold meg.

Ha minden kész, vegyél egy saslik pálcikát, és felváltva húzd rá a zellert-rákot-szőlőt-zellert-rákot-szőlőt. Kész.  (zs)


Batyuban párolt naphal snidlinges tagliatellével

8 szelet naphal
friss rozmaring, bazsalikom, kakukkfű
só, bors, fehérbors
fokhagyma
olívaolaj

A batyuban sütést elrontani gyakorlatilag lehetetlen. Illetve mégis, rossz minőségű, fagyasztott hallal, tehát ezt kerüld, ha lehet!

A naphal szeleteket dörzsöld be tengeri só, bors és fehérbors keverékével. Egy négyzet alakúra vágott alufóliára csepegtess olívaolajat, helyezd rá a halszeletet, tegyél rá félbe vágott fokhagyma gerezdeket, egy szelet vajat és rengeteg friss fűszernövényt. Ezután hajtsd fel az alufólia széleit és készíts belőle batyut, de csak lazán, hagyj egy kis helyet a levegőnek. Párold a batyuban készre a halat.

snidling
fokhagyma
sima és spenótos tagliatelle tészta
olívaolaj

Forrásban levő, elősózott vízben főzd a kétféle tésztát al dentére. Ha kész, szűrd le és egy serpenyőben hevíts olívaolajat, futtass meg benne pár fokhagyma szeletet, majd tedd bele a tésztát. Szórj a tetejére frissen vágott snidlinget, és forgasd át jól az egészet. Forrón gőzölögve tálald fel a hal mellé. (t)



Chilis csokibomba (recept: Chili & Vanilia)


4 egész tojás
4 tojássárgája
7 dkg cukor (8 púpos ek)
6,4dkg liszt (8 lapos ek)
26 dkg vaj
24 dkg csokoládé (a lehető legjobb minőségű, amit meg tudunk engedni magunknak, lehetőleg 60-70%-os kakaótartalmú)
1 friss chilipaprika

Először lisztezz és vajazz ki duplán valamilyen sütőformát (lehet muffinsütő is, vagy kis felfújtas tálka), tedd be a hűtőbe. Keverd össze a tojásokat (egészet, és a sárgáját is) a cukorral elektromos habverővel, amíg ki nem fehéredik. Közben olvaszd fel vízgőz felett a csokit, és tegyél bele chilit, aminek a darabjait később vedd ki a csokiból, csak a csípőssége kell, hogy benne legyen. Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyire fog csípni a végeredmény, később is utána lehet csípősíteni valami folyékonnyal.

Ha felolvadt a csoki, keverd bele a tojásos cuccot, majd a lisztet. Oszd szét a formákba, és tedd előmelegített (230 fokos) sütőbe. Pár (mondjuk 6) perc kell neki, de ez mindenkinél más, érdemes egy próbát sütni, mert akkor jó, ha a közepe még folyós, kívül meg sült. De akkor nagyon jó! Mehet hozzá vaníliafagyi, vagy valami pirosgyümölcs szósz.
(zs)

Nincsenek megjegyzések: