2009. november 10., kedd

Lakásétterem @ TV Paprika - 9. rész

Ebben az adásban ismét a Nagycsarnokban kalandoztunk, mégpedig azért, hogy szarvasgombát szerezzünk be. Ezután Marci kenyeret süt, Tomi a rosé kacsamellel bírkózik meg, Zsófi pedig habgaluskákat varázsol a madártejbe. Igazi vasárnapi családi idill lenne, ha nem várnánk vendégeket és közben nem paráznánk mindenen. Végül ezek készültek...



Kenyér szarvasgombás fűszervajjal

egy szép szarvasgomba
házivaj

Vegyél egy szép diónyi szarvasgombát, mi a szezonnak megfelelően nyári szarvasgombát (Tuber aestivum) kaptunk. A házi vajat szobahőmérsékleten hagyd megolvadni, majd reszeld bele a szarvasgombát. Formázd ízlés szerint, majd hagyd kihűlni a hűtőben lefedve kb. 1 napig. Ha van rá lehetőséged, tálald friss házi kenyérrel! (t)


Rosé kacsamell grillezett édesburgonyával és céklával

4 egész kacsamell (bőrös)
friss gyömbér
15 dkg dió
4 narancs
friss rozmaring
friss kakukkfű
friss zsálya
konyak

frissen őrölt tarkabors
olívaolaj
vaj
fokhagyma
balzsamecet
méz

A kacsamelleket vágd félbe és irdald be a bőrét, de óvatosan, nehogy megvágd alatta a húst is. Készíts a friss fűszerekből, gyömbérből, fokhagymából, borsból és a konyakból páclevet, amiben akár egy napot is pihentetheted a kacsamelleket. A sütés vaj és olívaolaj keverékében történjen, használj hozzá öntöttvas serpenyőt. A kacsamelleket a bőrős felükön süsd először, majd a másik oldalán. A folyamat nagyon hasonló a bélszínhez, ugyanis kérget kell sütnünk a húsra, majd lefedve saját gőzében kell készre gőzölnünk, hogy az utolsó csepp húslé is felszívódjon belőle. A félreértések elkerülése végett: a rosé kacsamell belül rózsaszín, és sózni csak sütés után szabad. Tálalás előtt a narancsok levéből, balzsamecetből, mézből készíts mártást és majd ezzel locsold a húsokat. Végül hintsd meg pirított dióval az egészet. (t)

4 db édesburgonya (batáta)
5 nagy fej cékla
olívaolaj
fokhagyma

bors

Az édesburgonyákat és a céklákat előfőzés után pucold meg, vágd ujjnyi szeletekre, sózd és borsozd, majd fektesd őket olajjal kikent tepsibe. A tetejükre tégy fokhagyma szeleteket, majd told be a sütőbe és grillezd készre.


Madártej

3 liter tej
8 tojás
30 dkg cukor
egy rúd vanília
2 kávéskanál liszt

A tojások fehérjét 6 kanál cukorral verd jó kemény habbá. Akkor jó, ha akár fejjel lefelé is tudod fordítani a tálat, és nem esik ki belőle. Ez azért kulcsfontosságú, mert különben nem lesznek szépek, magasak, habosak a felhőcskéid (ezután már keverni nem szabad). Én ha van a fagyasztóban fehérjemaradék, azt is hozzáadom, így több lesz a felhőcske. Forrald fel a tejet, és miközben gyöngyözik, egy nagy kanállal adagold bele a tojásfehérjét, egyszerre ne túl sokat, hogy legyen helyük megduzzadni. Főzd pár percig az egyik oldalát, majd óvatosan fordítsd meg, és főzd azt is. Ha kész, vedd ki egy szűrőbe, csepegtesd le, és tedd egy tálra. Ha elfogyott a tojáshab, készülhet a vaníliamártás. Először kapard ki a vaníliarúdból a magokat, az egész rudat is utánadobhatod, csak ne feledd el kivenni a végén. A lisztet és a tojássárgájákat tedd egy tálba, merj rá a meleg tejből, folyamatosan keverd, hogy ne legyen csomós, majd öntsd vissza a lábosba, tedd hozzá a maradék cukrot. Kóstold meg, hogy elég édes-e, ha jó, és nincs lisztíze (ha igen, egy kicsit hagyd még a tűzön), akkor kész vagy. Öntsd át egy nagy üvegtálba, tedd rá a felhőket, és kész. Tálaláskor érdemes megkeverni kicsit, hogy a vaníliaszemek feljöjjenek. Ja, és persze hidegen az igazi, a tetejére szórt pirított mandula szeletekkel. (zs)

Nincsenek megjegyzések: