2011. május 15., vasárnap

Eper, spárga, bárány

A májusi Lakásétteremre szezonális alapanyagokkal és összesen hat fogással, illetve a hozzájuk passzoló borokkal készültünk. Íme a recepetek és a képek (utóbbiakért nagy köszönet Péternek):


Fetás gomba fokhagymás pirítóssal (4 főre, recept: The Australian Women’s Weekly – tapas mezze antipasto & other bites)
4 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma
4 db nagy kalapú gomba
6 db koktélparadicsom
1 dl olívaolaj
friss bazsalikomlevél
friss rukkola
10 dkg feta
A lábbal felfelé fordított gombafejekre helyezz félbevágott koktélparadicsomot, spricceld meg olívaolajjal és 200 fokra melegített sütőben süsd 15 percig. A kenyérszeletekre önts olívaolajat és tedd be őket a gomba mellé, pirítsd meg őket a sütőben, majd dörzsöld be fokhagymával. Apróra vágott bazsalikomot keverj össze olívaolajjal. A tálalás: a forró pirítósra helyezz néhány rukkola levelet, rá egy gombafejet paradicsommal, morzsolj rá fetát, majd locsold meg a bazsalikomos keverékkel.


Pácolt kacsamell (8 főre)
1 egész kacsamell
30 dkg barnacukor
30 dkg só
1 kis darab gyömbér

Csomagold a kacsamelleket a só, a cukor és a reszelt gyömbér keverékébe, és fóliával lefedve tedd hűtőbe 2 napra. Fontos, hogy ne legyen több ideig ott, mert nagyon sok nedvességet fog veszíteni. 2 nap után vedd elő, töröld le a só és cukordarabokat róla, irdald be vékonyan a bőrt, és süsd néhány percig egy serpenyőben, először a bőrös oldalával lefelé, majd fordítva. Kis pihentetés után próbáld hajszál vékonyra szeletelni. Ha minden jól megy, olyan állaga lesz, mint egy sonkának.
Először Serényi Zsoltnál láttam ezt a receptet.

Köret: fehérkáposzta-saláta mentával és köménymaggal (4 főre, recept: Casa Moro)

1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál olívaolaj
300 g fehérkáposzta
friss mentalevél
friss petrezselyem
1 evőkanál őrölt kömény
só és bors

Tegyél fokhagymát a citromlé és olívaolaj keverékébe és sózd, ez lesz az öntet. A káposztát reszeld le és keverd össze az apróra vágott friss fűszernövényekkel, illetve a köménnyel. Öntsd rá az öntetet és keverd jól össze. Tálald frissen!


Tormás zöldalmakrémleves szerecsendióval (4 főre, recept: Chili & Vanília)

3 dkg vaj
2 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
40 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
8 dl leszűrt zöldség alaplé
2 nagy zöldalma, meghámozva, felkockázva
só, bors
¼ kávéskanál őrölt szerecsendió
1 evőkanál méz
4 dkg frissen reszelt torma
egy marék pirított mandula

Vajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Fedő alatt addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott zöldalmát, és addig főzzük amíg az alma teljesen megpuhul. Sózzuk, borsozzuk. Robotgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül hozzáadjuk a frissen reszelt tormát. Díszíteni lehet pirított mandulával.


Pálcikás báránygerinc (4 főre)

4x2 "pálcikás" báránygerinc
kb. 2 diónyi vaj
só, bors, fűszerek ízlés szerint

Felforrósítjuk a serpenyőt és amikor már tűzforró, mehet rá a vaj és rádobjuk a letisztított gerinceket is. Összesen kb. 5 perc alatt körbepirítjuk, majd egy tepsibe helyezzük őket.
Ekkor lehet sózni, borsozni, illetve ízlés szerint fűszerezni (mi őrölt római kömény, kardamom, fahéj és mangópor keverékét szórtuk rá). Betesszük a 240 fokos, előmelegített sütőbe és kb 15 percig sütjük (közben egyszer megfordítjuk és a másik oldalát is befűszerezzük). Ha nem fűszerezünk, úgy is jó, hiszen a bárány íze alapból is isteni!

Köret: spárgapüré és rozmaringos újburgonya (4 főre)


20 db apró újburgonya
fél citrom leve
1 csomag zöldspárga
friss rozmaring
olívaolaj
1 dl tejszín
só és bors

A megtisztított és a fás részétől megszabadított spárgát tedd fel annyi sós vízben főni, amennyi ellepi. Amikor megpuhult, szűrd le és borssal, illetve a tejszínnel turmixold krémes állagúra (szükség esetén sózd még). Ha nem zsenge spárgából készíted, a végén nyomd át egy nagylyukú szűrőn, hogy ne maradjanak benne fás részek. A köret másik feléhez a megtisztított újburgonyát egy tepsiben keverd össze olívaolajjal, a citrom levével, sóval, borssal és az apróra vágott friss rozmaringgal. Sütőben, 200 fokon kb. fél óra alatt készítsd kívül ropogósra, belül puhára.


Eper fekete olívás karamellel (4-5 főre, forrás: Maze, The Cookbook)

500 g eper
100 g kristálycukor
1 vaníliarúd
200 g kristálycukor
50 ml víz
100 g fekete olíva paszta

Forrald össze a cukrot a vízzel, a vanília rúd kikapart magjával (a rúd is mehet bele), és néhány szem rózsaborssal. Tedd a megmosott, kicsumázott epreket egy tálba és öntsd rájuk a meleg cukros-fűszeres vizet. Hagyd állni benne, időnként keverd át. A karamellhez főzz világos karamellt a cukorból és a vízből. Mikor hűlni kezdett, keverd bele az olívás pasztát. Kóstolj.


Sós karamell tortácska (kb. 8 főre, recept: Muschitza)

110 g vaj
100 g kristálycukor
1 tojás sárgája
130 g liszt
30 g kakaópor
125 ml víz
400 g kristálycukor
125 g tejszín
110 g vaj
10 g só
120 g jó minőségű étcsokoládé
120 g tejszín
csipet só

A tortaalaphoz keverd habosra a cukrot és a vajat, tedd hozzá a felvert tojássárgáját. Egy külön tálban keverd össze a kakaót és a lisztet, végül add hozzá a vajas masszához. Gyúrj tésztát belőle, nyújtsd ki egy deszkán, majd a formákban pihentesd hűtőben kb. egy órát. Ha ez eltelt, szurkáld meg egy villával, majd 180 fokos sütőben süsd vakon kb 15 percig. Figyelni kell, mert a kakaó miatt sötét a tészta, és nem könnyű észrevenni, ha pirulni kezd.

A sós karamellhez főzd össze a cukrot és a vizet, mikor forr add hozzá a sót. Főzd addig, amíg világos karamell színű lesz (ez kb 180 fok, ha van cukorhőmérőd). Vedd le a tűzről és keverd bele a vajat, majd a tejszínt. Kóstold, hogy elég sós-e. Öntsd a formákba és 4 órára tedd hűvös helyre, hogy megszilárduljon.

A csokis bevonathoz öntsd egy lábosba a tejszínt, várd meg, míg gyöngyözve forr, törd bele a csokit és hagyd, hogy felolvadjon a forró tejszínben. Keverd össze és öntsd a tortácskák tetejére. Tedd hűtőbe.

Tálalás előtt egy kicsit érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy "visszaengedjen". Lehet egyben is csinálni, egy nagy tortaformában, akkor vágható klasszikus torta lesz belőle. Úgy egy fokkal egyszerűbb.

Nincsenek megjegyzések: